DestinyNet 命理網

專業諮詢首選:命理網論命平台

Page 3 of 3 < 1 2 3
議題選項
議題評分
#2167307 - 2022-04-28 14:35:25 Re: 人性是醜陋的 [Re: formula0106]
老黄 離線
四季平安
文章數: 4295
一家之言, 並非金科玉律. 信者信之, 不信者不信之, 也是個人自由選擇.

謊言治國, 那個政府, 政客不用這招, 只是情度上分別.

眼中能否容得下污垢, 看個人修為.

時代變了, 以前老師教導談交友, 應該親君子, 遠小人.

今時今日是行不通的, 包你背後好象箭猪一樣, 應該是親君子, 容小人, 更高道行的是用小人.
↑回到頂端↑
#2167308 - 2022-04-28 14:35:33 Re: 人性是醜陋的 [Re: 老黄]
依法不依人 離線
雙喜臨門
文章數: 2891
張貼者: 老黄

這個世界五光十色,並非只有黃與藍.

民族主義,民生主義, 民權主義,對一些人來說是有优次之分.

民主首要條件是包容, 不能接受不同聲音, 就是俄國普京式民主, 要來何用?

所以美國有言論自由?馬斯克收購twitter的原因就是要求言論自由,現在的社群媒體早就變成一言堂了,何止twitter,FB尤其嚴重

你只要在上面波一些反對毒針的言論(立論都是來自真實數據,例以色列)或某人假博士,馬上就會被刪文禁言,說你違反社群守則

你可以試試波一些有利俄羅斯的言論,下場也差不多。有利英美勢力的資訊才允許被公開(社群媒體可不是中俄在控制)偽善的國家

預設立場就是一個人的偏好和信仰,無法改變它的溝通終將無效
↑回到頂端↑
#2167312 - 2022-04-28 15:42:57 Re: 人性是醜陋的 [Re: formula0106]
老黄 離線
四季平安
文章數: 4295
言論是否自由

節錄:
四大自由(英語:The Four Freedoms)是美国总统富兰克林·德拉诺·罗斯福于1941年1月6日星期一闡明的目標。在「四大自由演講」(準確而言是1941年国情咨文演講)中,他提出了「世界各地(everywhere in the world)」的人們應該享有的四項基本自由:

言论自由(Freedom of speech)
信仰自由(Freedom of worship)
免于匮乏的自由(Freedom from want)
免於恐懼的自由(Freedom from fear)

歐美, 言論被民间机構封殺, 對比 俄國, 言論發表後, 有不法的對待,
美國可反戦遊行, 俄國可以嗎?

沒有聽過西歐美國有不法的對待異見人士, 不當言論的行為在法院以民事法解決.

編輯者: 老黄 (2022-04-28 16:15:28)
↑回到頂端↑
#2167316 - 2022-04-28 17:17:47 Re: 人性是醜陋的 [Re: 九流術士]
formula0106 離線
飛龍在天
文章數: 533
張貼者: 九流術士
民主唔可以解決所有事, 但民主可以阻止最壞的情況發生, 你睇下上海啦, 大把人冇野食被困, 火警被困走唔到, 沒醫院收普通或急症死幾多人, 官方報幾十人死於武漢肺炎, 但殯儀館職員話日日燒屍多平時一倍, 冇民主冇言論自由, 最後就會有一些冇底線下限事情發生, 而且不能被阻止, 因為就係一個小學生話哂事, 你地藍絲咁鐘意呢d其實都係被中共新聞洗腦, 真係悲哀~~

上海某區居委會,物資充足,就是不發給居民;上海嘉定區江橋鎮嘉禧社區居委會藏菜

https://www.youtube.com/watch?v=LFKEnIXoT7Q

天天都有這種事發生

師兄. 坦白講. 中國一定有佢問題. 香港都有自身既問題. 難道美國冇問題?

民主? 美國真係有民主? 大家都知佢個種係假民主. 遊戲規則訂法? 美國安排係保障自己人民. 如果我係美國人. 我一定覺得美國去壓榨其他國係冇任何錯. 中國一直都受西方國家壓榨下生存. 呢樣係中國一直忍左咁多年. 你去一間公司打工. 你會遇上公平待遇咩? 但因為你生活環境冇份糧唔得. 你就要忍氣吞聲捱. 當你環境轉變好時. 你反老闆同唔再受氣. 你覺得老闆話你反骨定係覺得自己有錯? 你唔好睇壞腦太多. 真係識人係上海先知道事實. 民怨係有. 但唔係冇得食. 我個同事都係上海. 佢都答我地只係食物冇得選擇. 但又餓唔死. 野食唔好食. 佢地屈係屋企都好辛苦. 美國有病既人冇得醫. 你地又覺得冇問題? 唔會反佢地. 你太雙重標準.

其實你地只會想睇同想聽自己既野. 但從來只會對自己國家批評. 其他國家係偉大的. 美國攻打阿富汗咁多年. 搶左咁多物資. 人民流離失所. 佢地就應該受呢樣苦?

編輯者: formula0106 (2022-04-28 17:23:19)
↑回到頂端↑
#2167317 - 2022-04-28 17:22:36 Re: 人性是醜陋的 [Re: 老黄]
飛龍在天

民主首要條件是包容, 不能接受不同聲音, 就是俄國普京式民主, 要來何用?

對. 没包容何來談民主

但現在太多抱著民主口號. 阻礙很多人的發言. 那時香港真係很黑暗. 你知道連一句說話的勇氣也没有. 因為他們把你所有家庭的人員資料也放上網. 目的就是要你們怕事.
↑回到頂端↑
#2167319 - 2022-04-28 17:26:29 Re: 人性是醜陋的 [Re: 老黄]
飛龍在天
一家之言, 並非金科玉律. 信者信之, 不信者不信之, 也是個人自由選擇.

謊言治國, 那個政府, 政客不用這招, 只是情度上分別.

眼中能否容得下污垢, 看個人修為.

時代變了, 以前老師教導談交友, 應該親君子, 遠小人.

今時今日是行不通的, 包你背後好象箭猪一樣, 應該是親君子, 容小人, 更高道行的是用小人.

其實這麼多年來. 也是有權力和有財力的人主導. 那來怎麼的民主. 民主也是他們的美化出來
↑回到頂端↑
#2167322 - 2022-04-28 17:29:42 Re: 人性是醜陋的 [Re: formula0106]
九流術士 離線
四季平安
文章數: 4166
張貼者: formula0106
民主唔可以解決所有事, 但民主可以阻止最壞的情況發生, 你睇下上海啦, 大把人冇野食被困, 火警被困走唔到, 沒醫院收普通或急症死幾多人, 官方報幾十人死於武漢肺炎, 但殯儀館職員話日日燒屍多平時一倍, 冇民主冇言論自由, 最後就會有一些冇底線下限事情發生, 而且不能被阻止, 因為就係一個小學生話哂事, 你地藍絲咁鐘意呢d其實都係被中共新聞洗腦, 真係悲哀~~

上海某區居委會,物資充足,就是不發給居民;上海嘉定區江橋鎮嘉禧社區居委會藏菜

https://www.youtube.com/watch?v=LFKEnIXoT7Q

天天都有這種事發生

師兄. 坦白講. 中國一定有佢問題. 香港都有自身既問題. 難道美國冇問題?

民主? 美國真係有民主? 大家都知佢個種係假民主. 遊戲規則訂法? 美國安排係保障自己人民. 如果我係美國人. 我一定覺得美國去壓榨其他國係冇任何錯. 中國一直都受西方國家壓榨下生存. 呢樣係中國一直忍左咁多年. 你去一間公司打工. 你會遇上公平待遇. 但因為你生活環境冇份糧唔得. 你就要忍氣吞聲捱. 當你環境轉變好時. 你反老闆同唔再受氣. 你覺得老闆話你反骨定係覺得自己有錯? 你唔好睇壞腦太多. 真係識人係上海先知道事實. 民怨係有. 但唔係冇得食. 我個同事都係上海. 佢都答我地只係食物冇得選擇. 但又餓唔死. 野食唔好食. 佢地屈係屋企都好辛苦. 美國有病既人冇得醫. 你地又覺得冇問題? 唔會反佢地. 你太雙重標準.

其實你地只會想睇同想聽自己既野. 但從來只會對自己國家批評. 其他國家係偉大的. 美國攻打阿富汗咁多年. 搶左咁多物資. 人民流離失所. 佢地就應該受呢樣苦?

都係個句, 美國中國邊度都好都有其本身問題, 但最最重要就係有左問題之後, 能不能被阻止及解決, 唔使等個問題繼續惡化, 美國就係有民主, 言論自由, 可以使人不斷討論問題好壞及應對, 但中國只有一言堂, 有左問題出左事後, 依然固我, 只係解決提出問題的人, 而唔係解決問題, 呢個先係重點, 所以我一開始都講左, 民主解決唔到所有問題, 但可以阻止問題惡化落去, 到最壞情況, 上海封城冇物資, 冇醫療都講左好耐啦, 呢個就係出左問題, 但中共依然固我, 仲封得勁左, 釘死大門(睇下d視頻啦), 依然唔派物資, 呢d就係冇言論自由, 無民主制衡下的結果, 唔該唔好用美國都有民主及言論自由但美國都有好多問題呢d說詞啦, Out左啦, 人地西方就係有得討論, 肯改善, 會進步

而且都係個句你朋友有得食唔代表其他人有, 如果係咁好就唔會有咁多呢d視頻睇到啦

編輯者: 九流術士 (2022-04-28 17:33:32)

小弟算命先算過去和外貌, 以便驗盤, 如果算錯可能時辰有誤
但也請問命者無論對錯, 都回饋一下吧~~ 以便修正思路
謝謝 如小弟對問命者的時辰有懷疑, 小弟會再以新時辰驗證的, 可以私信給我, 或者加我skype : marsdivination
但問得太多我要收錢的喔, 我幫你看命, 但我沒欠你各位的

算事有緣八字占卜(英文: MarsDivination)app 已在Google Play 上架了,最新的用忌神分析功能不只是傳統一般以五行分析八字用忌神,而是分別以天干及地支分開把八字的用神和忌神抓出來,又有新加功能, 可以分析原局大運流年的天干地支刑沖克合穿關係等分析及命盤顯示, 可以知道其變化, 功能十分強大,以後不用擔心不會看八字了,而且還有很多功能值得大家留意
iOS用家要暫時等等啦

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.marseightwords
↑回到頂端↑
#2167333 - 2022-04-28 19:34:35 Re: 人性是醜陋的 [Re: 老黄]
依法不依人 離線
雙喜臨門
文章數: 2891

歐美, 言論被民间机構封殺, 對比 俄國, 言論發表後, 有不法的對待,
美國可反戦遊行, 俄國可以嗎?

沒有聽過西歐美國有不法的對待異見人士, 不當言論的行為在法院以民事法解決.

沒聽過是因為他們不報導,消息被封鎖,只給他們想讓人民看到的東西

英美勢力已經不遵守法治國原則和自由市場,違法沒收俄國平民的財產

每個國家都有很多種想法和很多種聲音,以為俄國人全部支持普丁嗎?

一干子打翻一船人,還敢自稱民主法治?偽君子往往比真小人更加噁心

預設立場就是一個人的偏好和信仰,無法改變它的溝通終將無效
↑回到頂端↑
#2167347 - 2022-04-28 23:40:30 Re: 人性是醜陋的 [Re: formula0106]
九流術士 離線
四季平安

對. 没包容何來談民主

但現在太多抱著民主口號. 阻礙很多人的發言. 那時香港真係很黑暗. 你知道連一句說話的勇氣也没有. 因為他們把你所有家庭的人員資料也放上網. 目的就是要你們怕事.

"没包容何來談民主", 呢句話留番俾中共啦, 中共就係首先唔包容人, 唔包容言論自由ga, 民主社會係唔應包容一d唔包容其他人言論自由的組織及其支持者

謝謝 如小弟對問命者的時辰有懷疑, 小弟會再以新時辰驗證的, 可以私信給我, 或者加我skype : marsdivination

算事有緣八字占卜(英文: MarsDivination)app 已在Google Play 上架了,最新的用忌神分析功能不只是傳統一般以五行分析八字用忌神,而是分別以天干及地支分開把八字的用神和忌神抓出來,又有新加功能, 可以分析原局大運流年的天干地支刑沖克合穿關係等分析及命盤顯示, 可以知道其變化, 功能十分強大,以後不用擔心不會看八字了,而且還有很多功能值得大家留意
iOS用家要暫時等等啦

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.marseightwords
↑回到頂端↑
#2167369 - 2022-04-29 09:14:38 Re: 人性是醜陋的 [Re: 九流術士]
飛龍在天
但中國只有一言堂, 有左問題出左事後, 依然固我, 只係解決提出問題的人, 而唔係解決問題

呢句係認同的. 中國文化. 中國人最深底處. 自私自利.

但我問你. 特朗給自己國家封留言? 怎麼叫西方國家只有進步? 中國就退步?

中國短短10年發展. 你没眼看? 相反香港呢?

英藉退還香港前. 最成功係養廢一班人. 好厲害既方法.
↑回到頂端↑
#2167376 - 2022-04-29 10:51:35 Re: 人性是醜陋的 [Re: formula0106]
九流術士 離線
四季平安
但中國只有一言堂, 有左問題出左事後, 依然固我, 只係解決提出問題的人, 而唔係解決問題

呢句係認同的. 中國文化. 中國人最深底處. 自私自利.

但我問你. 特朗給自己國家封留言? 怎麼叫西方國家只有進步? 中國就退步?

中國短短10年發展. 你没眼看? 相反香港呢?

英藉退還香港前. 最成功係養廢一班人. 好厲害既方法.

特朗普被fb. twitter, 及新聞機構禁言係各商業機構行為, 都只是封他言論, 有冇打佢拉佢?

但中國封市民言論係政府行為, 用公權力打壓異議者, 所有人提出異議會有嚴重後果, 不單只被禁言, 仲會被拉去坐監, 你仲好用美國比, 真係好笑

中國大外宣就係成日講中國發展幾好幾好, 麻目你班傻佬, 叫你用犧牲人權來助其發展, 打個比喻啦:

一個次次測驗攞10分(100分滿分), 同一個平均8,90分比, 當低分同學由10分進步到60分, 但高分同學都是大概80,90分, 進步獎當然係前者攞啦, 因為佢起點基數低, 但進步大代唔代表佢真係讀書好, 識得真正溫書學習方法呢? 只係佢以前完全唔溫唔聽書, 依加溫番少少啫, 成績都可以攞高左好多啦, 但呢個都係得60幾分同學就成日不斷吹, 我求其讀少少都進步得多過80,90分的同學, 而且仲有大把傻佬信個度先好笑, 加上佢仲吹奏其實讀書唔使咁用功的, 都可以進步好多, 抹殺真係認真溫書同學的努力, 信個d人有幾on9....而且呢個低分同學仲恩將仇報, 成日講幫佢溫書的同學壞話, 話呢位同學點樣衰, 又唔講其實佢今日所有好成績都係因為呢個高分同學教佢先會識.....唔係當年2000年美國助中國加入世貿, 中國由2001年入世貿, 邊帶動到佢做世界工廠, 美國佬仲係中國設廠教你地d中國人高科技, 唔係中國識9做咁多電器同電子產品, 賺咁多外匯富強起黎, 到今日美國都係中國最大出口國, 日日賺美國佬錢, 依加恩將仇報, 日日屌美國佬....如果唔係美國佬養住中國, 你中國有咁大聲講野

仲好意思講香港, 國安法未立之前恆指最大都有3萬3啦, 平均都2萬7,8, 你睇下依加美國佬禁左投資你恆指好多終丐股, 依加恆指幾多啊, 疫情又封關, 好多人唔黎香港咪就係d on9清零政策做成, 以前沙士都係玩半年左右, 而家都唔知衰幾耐, 你仲好意思講....

編輯者: 九流術士 (2022-04-29 11:10:40)

iOS用家要暫時等等啦

↑回到頂端↑
#2167379 - 2022-04-29 11:20:05 Re: 人性是醜陋的 [Re: 九流術士]
飛龍在天
唔係當年2000年美國助中國加入世貿, 中國由2001年入世貿, 邊帶動到佢做世界工廠, 美國佬仲係中國設廠教你地d中國人高科技, 唔係中國識9做咁多電器同電子產品, 賺咁多外匯富強起黎, 到今日美國都係中國最大出口國, 日日賺美國佬錢, 依加恩將仇報, 日日屌美國佬....如果唔係美國佬養住中國, 你中國有咁大聲講野

仲好意思講香港, 國安法未立之前恆指最大都有3萬3啦, 平均都2萬7,8, 你睇下依加美國佬禁左投資你恆指好多終丐股, 依加恆指幾多啊, 疫情又封關, 好多人唔黎香港咪就係d on9清零政策做成, 以前沙士都係玩半年左右, 而家都唔知衰幾耐, 你仲好意思講....

你講出這些說話. 就知你智商同分析能力有幾多

我想慳返口水. 你自便自吹啦
↑回到頂端↑
#2167397 - 2022-04-29 14:32:26 Re: 人性是醜陋的 [Re: formula0106]
九流術士 離線
四季平安
唔係當年2000年美國助中國加入世貿, 中國由2001年入世貿, 邊帶動到佢做世界工廠, 美國佬仲係中國設廠教你地d中國人高科技, 唔係中國識9做咁多電器同電子產品, 賺咁多外匯富強起黎, 到今日美國都係中國最大出口國, 日日賺美國佬錢, 依加恩將仇報, 日日屌美國佬....如果唔係美國佬養住中國, 你中國有咁大聲講野

你講出這些說話. 就知你智商同分析能力有幾多

我想慳返口水. 你自便自吹啦

自己睇下啦,係大陸住冇事由自可,有事就俾官壓榨

志願者1天賺1萬,官1天賺30萬
https://youtu.be/3tBf06s1zVA

你再吹中國經濟點好點好有咩用,普通人只係9菜被官壓榨,經濟成果只係俾左d官,係呢d國度,各個官或有權力的人都只會用盡其公權力,壓榨普通人得到最大利益,之後將錢移出國,家人子女都去哂外國,什至可能到美國生活,你冇聽過一句說話咩:

反美是工作,留美是生活

編輯者: 九流術士 (2022-04-29 14:37:37)

iOS用家要暫時等等啦

↑回到頂端↑
#2167407 - 2022-04-29 21:29:35 Re: 人性是醜陋的 [Re: formula0106]
雙斗魂 離線
七星高照
文章數: 7296

人性醜陋,那豬性狗性就很美麗是嗎?

不過有些人的確是禽獸不如。
因為禽獸至少不會道貌岸然的在那裡裝模作樣。

版上免費論命,回覆以三帖為限。
三帖之後請私信提問,並洽詢付費方式(不想付費者請勿來信)。

无妄流教學招生,意者一律以微信報名。ID:hsktwg7

私下看命收費標準:
八字【精論、詳論】台幣一萬元起(內容三千字以上,服務期間三個月內)
八字紫微【合論】台幣一萬六千元起(內容四千字以上,服務期間五個月內)
八字紫微七政【合論】台幣三萬六千元起(內容五千字以上,服務期間五個月內)

範例:
http://destiny.to/ubbthreads/ubbthreads.php/topics/1869191#Post1869191

无妄流為高雄市私立永安兒童之家(孤兒院)勸募
網址 : www.shop2000.com.tw/高雄市永安兒童之家

銀行捐款專戶 : 台灣企銀 大發銀行
戶名:財團法人高雄市私立永安兒童之家
帳號:88112052369
↑回到頂端↑
#2167408 - 2022-04-29 22:04:16 Re: 人性是醜陋的 [Re: formula0106]
魯夫 離線
三陽開泰
文章數: 3703
哈哈哈哈

你是說你自己嗎?

===ワンピース おれはなる!===

海賊王に俺はなる!!

↑回到頂端↑
#2167655 - 2022-05-03 10:16:58 Re: 人性是醜陋的 [Re: 雙斗魂]
飛龍在天
張貼者: 雙斗魂

人性醜陋,那豬性狗性就很美麗是嗎?

不過有些人的確是禽獸不如。
因為禽獸至少不會道貌岸然的在那裡裝模作樣。

人性都有隐藏的一面,我自問自己也有.在利益前. 我也會暴露出來. 我從來不會否認自己有自私. 自利. 無情.

但如要我傷害人逹到利益. 我做人有底線的. 不過對方傷害我. 我還是會用手段來反撃. 我還没能力去做聖人
↑回到頂端↑
#2167656 - 2022-05-03 10:18:19 Re: 人性是醜陋的 [Re: 魯夫]
飛龍在天
張貼者: 魯夫
哈哈哈哈

你是說你自己嗎?

我不否認自己有醜陋的內心. 但在網上世界我已經做到最真實的自己了.
↑回到頂端↑
#2168102 - 2022-05-08 13:37:22 Re: 人性是醜陋的 [Re: formula0106]
魯夫 離線
三陽開泰
文章數: 3703
哈哈哈哈

你是說你自己嗎?

我不否認自己有醜陋的內心. 但在網上世界我已經做到最真實的自己了.

我不是說你 是說阿斗....

===ワンピース おれはなる!===

海賊王に俺はなる!!

↑回到頂端↑
#2168304 - 2022-05-10 14:51:01 Re: 人性是醜陋的 [Re: 魯夫]
飛龍在天
哈哈哈哈

你是說你自己嗎?

我不是說你 是說阿斗....

明白. 嗯嗯!
↑回到頂端↑
Page 3 of 3 < 1 2 3

板主:  華阿姨 
Google 搜尋
七嘴八舌
Facebook 塗鴉牆
最多貼文者 (30 天內)
CHC 100
元利 82
kit13 78
bluenwater 70
愛因斯坦 67
Quantacy 59
rblin 52
jcj 49
紅兒 40
小休 38
yungshow 36
yichinyichin 34
hui 32
圓仔寶寶 32
九流術士 27
最新議題
是否還會繼續聯繫
by warm
我應該怎樣計劃我的將來?
by h0116
第一階段能通過進入複試,進而被錄取嗎?
by YTL123
試占柯文哲的官煞運,以柯文哲為世。
by CHC
有關基隆市長謝國樑罷免行動的一個測字外應
by 天醫
問弟弟的運勢:靈雞漸漸見分明
by 圓仔寶寶
浪得虛名
by rblin
今天又面試了一工作, 這個能成嗎?
by 百忍成金
想請教各路大神關於小弟的姻緣
by 維謄
母親開刀是否平安順遂
by jutfq
我應該怎樣計劃我的將來?
by h0116
心量要夠大
by rblin
以"舒"測農曆四月份
運勢

by 雷克雅維克
2024年5月20日前,中共會否引致台海
爆發戰爭?

by golden621
試占"越南政局暗潮洶湧&quo
t;之意象。

by CHC
占卜問這次4/9全球6億人可觀看的日全食
意象

by 一言
夫妻常吵架
by rblin
想請教創業運程注意事項,感謝
by HankHuang
我想剷除所有文章謝
by h0116
上司跳槽對我的工作會有影響嗎
by hfs0725
解鈴還須繫鈴人
by rblin
甚麼時候可遇到相守一生的人
by cassiopeia
新的租屋處是否平安
by 0093
《永遇樂.懷古》 甲辰年戊辰月 六愚
by 草山人
測"樂",這筆賬時間
拖長是否要得回來?

by 雷克雅維克
誰在線上
5 線上使用者 (kittyjilly, 4 隱形), 148 Guests and 38 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
最新使用者
維謄, Wush77, 劉劉, PG, fonien
81737 註冊使用者
討論區統計
81737 使用者
54 討論區
220790 議題
2141004 文章

最高線上使用者: 1162 @ 2018-05-29 02:51:45

本站是個命理討論的園地,如果您要問命,請務必詳閱各板板規,遵守發問規則,不要只留個生日或是命盤, 其他什麼都沒提。貼命盤的方法請特別注意算完命盤後的文字說明,不要貼個沒人看懂歪七扭八的命盤, 貼錯命盤及未遵守板規者,文章很有可能被不預警刪除 另外,如果您提了問題,而有人回覆的話,不論對與錯,請務必多上來回應論命者, 我們不歡迎那種提了問題就等人回答,也不回應的人。我們需要的是,「良好的互動」及「長期的追蹤」。
本站大多數的討論區都得要註冊才能發言,您若是要張貼討論,請務必註冊為使用者, 如果您忘了您的密碼,請在登入」的畫面, 輸入您的帳號,再按一下我忘記我的密碼了」, 此時系統會寄一封信到您當時註冊的 Email 信箱裡面, 裡面則附有一個臨時密碼,請您拿到密碼後用此臨時密碼登入。登入之後可以在 編輯個人檔案」裡面修改成您習慣的密碼。
本站推薦瀏覽器: Firefox Chrome Safari
logo