想問2022下半年和明年運勢

貼文者 : : 麦哥

想問2022下半年和明年運勢 - 2022-06-28 12:52:12

小弟想問下半年和明年運勢,已婚,想問感情和小孩,和太太這幾年都吵吵鬧鬧過日子是否緣分已盡?本身有個女兒,想問有可能再添多一個小孩嗎?

貼文者 : : 謝尚橗

Re: 想問2022下半年和明年運勢 - 2022-06-29 09:07:03

和太太這幾年都吵吵鬧鬧過日子是否緣分已盡?===》今年情況比較嚴重 因為大命夫妻宮化權忌入冲大命/流命。 流命夫妻宮化權忌入冲, 所以雙倍的殺傷力。 對你婚姻很不利。 最好少見面。 避免有口角的衝突

從你八字盤看到夫妻宮 壬寅流年和夫妻宮 發生寅申巳亥=四生冲。 過了今年情況會好轉。

可以提供妻子的命盤嗎?

本身有個女兒,想問有可能再添多一個小孩嗎?===》恐怕有難度 因為本子忌冲大子, 大子忌冲本命夫妻宮。所以此大限孩子運欠佳。 如果可以看看你的妻子命盤,可能也可以看到更詳細的訊息

從你的八字盤也看到子女星土的五行太弱(巳亥申三刑冲),大運也沒看到子女星出現
貼文者 : : 謝尚橗

Re: 想問2022下半年和明年運勢 - 2022-06-29 09:20:45

想問2022下半年===》八字忌金水, 下半年是金水旺的季節 所以下半年的運勢欠佳

和明年運勢===》大運丙子, 本命雙辛(印星)爭合丙(偏財) 主財運欠佳(小心受妻子/家人/親友的連累)

, 申子半合水局忌神 2023 癸卯 癸忌神, 卯是喜神 所以明年運勢好壞參半。

Re: 想問2022下半年和明年運勢 - 2022-07-01 13:07:27

張貼者: 謝尚橗
和太太這幾年都吵吵鬧鬧過日子是否緣分已盡?===》今年情況比較嚴重 因為大命夫妻宮化權忌入冲大命/流命。 流命夫妻宮化權忌入冲, 所以雙倍的殺傷力。 對你婚姻很不利。 最好少見面。 避免有口角的衝突

從你八字盤看到夫妻宮 壬寅流年和夫妻宮 發生寅申巳亥=四生冲。 過了今年情況會好轉。

可以提供妻子的命盤嗎?

本身有個女兒,想問有可能再添多一個小孩嗎?===》恐怕有難度 因為本子忌冲大子, 大子忌冲本命夫妻宮。所以此大限孩子運欠佳。 如果可以看看你的妻子命盤,可能也可以看到更詳細的訊息

從你的八字盤也看到子女星土的五行太弱(巳亥申三刑冲),大運也沒看到子女星出現

貼文者 : : shunminghv

Re: 想問2022下半年和明年運勢 - 2022-07-03 10:54:31

喺回答呢個問題之前, 其實你個命盤啱啱喺子時, 有好多唔同嘅學派;

以我嘅學派呢, 你個命宮呢就應該喺巳位, 天相獨坐.

你啱啱講咗話你同太太嘅關係都成日都唔好, 你大限嘅 夫妻宮 應該係亥位;

大限羊陀 ; 火星分別借左入去大限命宮, 當然個心情唔好又會暴躁啦, 夫妻宮殺破狼係亥位, 大限羊陀火星借左入去夫妻宮, 又有地空地劫, 反傳統嘅意念啦, 一個比較動盪嘅夫妻宮有咁多煞星去到咁嘅年紀咁梗係多拗撬啦

流年夫妻宮坐子位, 太陽獨坐, 流年文曲化忌, 小心禮儀契約, 口頭承諾嘅嘢同太太有爭執. 咁基於流年文曲化忌, 就會影響到流年田宅宮裏面 嘅天相, 呢啲刑忌夾印, 田宅宮 亦都代表屋企上面嘅情況, 流年夫妻宮 亦有擎羊, 有拗撬在所難免

Re: 想問2022下半年和明年運勢 - 2022-07-06 09:04:18

張貼者: shunminghv
喺回答呢個問題之前, 其實你個命盤啱啱喺子時, 有好多唔同嘅學派;

以我嘅學派呢, 你個命宮呢就應該喺巳位, 天相獨坐.

你啱啱講咗話你同太太嘅關係都成日都唔好, 你大限嘅 夫妻宮 應該係亥位;

大限羊陀 ; 火星分別借左入去大限命宮, 當然個心情唔好又會暴躁啦, 夫妻宮殺破狼係亥位, 大限羊陀火星借左入去夫妻宮, 又有地空地劫, 反傳統嘅意念啦, 一個比較動盪嘅夫妻宮有咁多煞星去到咁嘅年紀咁梗係多拗撬啦

流年夫妻宮坐子位, 太陽獨坐, 流年文曲化忌, 小心禮儀契約, 口頭承諾嘅嘢同太太有爭執. 咁基於流年文曲化忌, 就會影響到流年田宅宮裏面 嘅天相, 呢啲刑忌夾印, 田宅宮 亦都代表屋企上面嘅情況, 流年夫妻宮 亦有擎羊, 有拗撬在所難免

因爲之前有跟女同學聊騷被太太發現,太太不時會提起。。命宮天相會比命宮太陽好?