新手一問

貼文者 : : shunminghv

新手一問 - 2020-07-14 10:42:33

大家好我我剛剛開始研究紫微斗數, 如果我的夫妻宮沒有主星, 可唔可以借對宮, 三方四正的主星, 作為我夫妻宮的主星呢 ?

如果可以, 影響力會不會減減弱?

thank you!
貼文者 : : 謝尚橗

Re: 新手一問 - 2020-07-14 10:51:33

可以貼上你的命盤嗎?不然很難判斷

Re: 新手一問 - 2020-07-14 11:40:04

多謝你回覆!
這個是機月同梁格嗎?
貼文者 : : 謝尚橗

Re: 新手一問 - 2020-07-14 16:16:53

這個是機月同梁格嗎?===》是

此命盤夫妻宮不好 因為

1. 化忌冲本疾(妻冲你的身體)

2. 夫妻宮三方四正看到生年忌+左輔右弼+鈴星+巨門

3. 大限(25-34) 大妻忌+生年忌雙冲本命===》主此大限與妻無緣/緣薄

八字盤看到

1 丙火正財星無根

2. 比肩透出 便見爭妻

3 大運妻星不現

Re: 新手一問 - 2020-07-14 16:29:45

多謝回答!??

但係完全明白因為我只係自學了20個小時

這是我的,完全不明白為什麼自己有才華但係冇人識欣賞已經在去年讀完書到而家都找不到任何工作, 找不到任何桃花

Re: 新手一問 - 2020-07-14 16:34:16

我起初以為,我夫妻宮冇主星,可以借太陽同巨門(雖然借來的星威力減低,咁樣也代表異國姻緣)

多謝指教 ?
貼文者 : : doggyww

Re: 新手一問 - 2020-07-14 23:27:58

shunminghv君好,

剛路過,想請問一下你是在那裡出生,生時如何得知?今年32歲對嗎?

1。你對創作,藝術,有興趣嗎?
2。你父母關係如何?
3。讀書成績如何?
4。妳朋友眾多嗎?關係如何?

這些算是一些初步定盤的問題。能提供一下嗎?

謝謝

Re: 新手一問 - 2020-07-15 07:59:04

我意思係, 我完全唔明因為我只係self-study 20個鐘. 可以解釋呢?
多謝你

張貼者: 謝尚橗
這個是機月同梁格嗎?===》是

此命盤夫妻宮不好 因為

1. 化忌冲本疾(妻冲你的身體)

2. 夫妻宮三方四正看到生年忌+左輔右弼+鈴星+巨門

3. 大限(25-34) 大妻忌+生年忌雙冲本命===》主此大限與妻無緣/緣薄

八字盤看到

1 丙火正財星無根

2. 比肩透出 便見爭妻

3 大運妻星不現

Re: 新手一問 - 2020-07-15 08:06:53

1) 我對時裝非常鍾意 , 我嘅命宮, 有文曲星

2)和父母關係不好但係, 在今年係我同媽媽關係最好嘅一年

3) 小時候完全唔掂

4) 好似個星盤顯示一樣, 貪狼星at 交友宮, 全部狗肉酒肉朋友為多, 真係幫到我手嘅朋友比較少

Re: 新手一問 - 2020-07-15 08:56:34

shunminghv 君好,

謝謝回復。

1。你是1988年西曆一月生在台灣,現在32歲,對嗎?生時資料是如何得知的?

2。上第二條想問的是,你父母間的關係,

3。讀書那條想問的是你學業成績,如大學,工科,中學,或 搏士等。

4。出來做事是那年和在做什麼崗位。

在下看得出君對斗數有興趣,而花心思去學,但在驗盤時,只要把情況說明就可以了。

這些是定盤的問題,能確認盤對後再論命較妥。

淺見。

Re: 新手一問 - 2020-07-15 11:14:17

Hello!

1) Yes , 32, 媽媽同我講嘅

2) 他們的關係不好,總是吵架

3) very bad result . I have Master

4) 我從未工作過,但在2013年至2018年期間,我全職在家庭的商店工作

張貼者: doggyww
shunminghv 君好,

謝謝回復。

1。你是1988年西曆一月生在台灣,現在32歲,對嗎?生時資料是如何得知的?

2。上第二條想問的是,你父母間的關係,

3。讀書那條想問的是你學業成績,如大學,工科,中學,或 搏士等。

4。出來做事是那年和在做什麼崗位。

在下看得出君對斗數有興趣,而花心思去學,但在驗盤時,只要把情況說明就可以了。

這些是定盤的問題,能確認盤對後再論命較妥。

淺見。

Re: 新手一問 - 2020-07-15 11:22:37

明白。

1。你成績差但有master。那甚麼時間開始變得能讀書呢。15歲後?

2。你有兄弟姐妹嗎?

3。父母關係差但沒分開都是和你住在一起?

4。你是2013讀完書回家作事嗎?2019年開始想出去找工作,到現在還沒找到對嗎?

謝謝

Re: 新手一問 - 2020-07-15 11:56:19

1+3) I left my family shop to study fashion abroad in 2018 and I finished end of last year. It’s just master diploma

2) I think you can see from my natal chart? 微笑

I have been looking for a job since 2019 November till now. Everything rejected or no reply. Even I applied a sales in bookstore. They don’t want to hire me. I don’t know why

Re: 新手一問 - 2020-07-15 12:23:46

明白。

我想想再回復你。

Re: 新手一問 - 2020-07-15 12:26:20

thank you

明白。

我想想再回復你。

Re: 新手一問 - 2020-07-15 12:42:11

再想了一下,還是要問一下你的兄弟姐妹情況

1。你有兄弟姐妹幾人
2。父母不和你知不知到有否異母兄弟姐妹。
3。剛才問的3。能否吿知父母是否已分開還是與你一起居住,

謝謝。

在下此問是因爲覺得盤有點問題。請諒。

Re: 新手一問 - 2020-07-15 13:31:37

1) I am the oldest , I have 1 younger brother and 1 younger sister

2) no , they are ok but just argue together all the time because of they work together in the shop. There is 101% no 異母兄弟姐妹

3) I live somewhere alone near my parents' place

Why and where the natal chart is weird?

thank you

1。你有兄弟姐妹幾人

謝謝。

貼文者 : : Geohobbist

Re: 新手一問 - 2020-07-15 13:44:52

張貼者: shunminghv

其實龍池鳳閣,廉貞貪狼天相等都可以對時装,顏色等有興趣。

文曲見對宫巨門忌反而主做人固執,凡事鑽牛角尖,容易得罪人。

你跟老豆經常火星撞地球?

Re: 新手一問 - 2020-07-15 15:12:40

父母宮裏面有有破軍同廉貞,一定日日同老竇火星撞地球

龍池鳳閣,廉貞貪狼,又有太陰星一定係做同華而不實,女人多,靚嘅嘢有關嘅行業

But I don’t know why I still not able to find job for almost 8 months 皺眉

張貼者: Geohobbist

其實龍池鳳閣,廉貞貪狼天相等都可以對時装,顏色等有興趣。

文曲見對宫巨門忌反而主做人固執,凡事鑽牛角尖,容易得罪人。

你跟老豆經常火星撞地球?

Re: 新手一問 - 2020-07-15 15:41:57

But I don’t know why I still not able to find job for almost 8 months 皺眉--> 因為上司(父丹)跟你没有化學反應,所以唔會請你,加上香港经濟不好。其實你不適合打工,就算打工亦好快跟上司有予盾.

反而你家中不窮,不愁開飯,你適合創業,或跟朋友合颗。以创意設計起家,忌打工。

Re: 新手一問 - 2020-07-15 16:12:08

可能去外國發展?外國公司可能會請我?

But I don’t know why I still not able to find job for almost 8 months 皺眉--> 因為上司(父丹)跟你没有化學反應,所以唔會請你,加上香港经濟不好。其實你不適合打工,就算打工亦好快跟上司有予盾.

反而你家中不窮,不愁開飯,你適合創業,或跟朋友合颗。以创意設計起家,忌打工。

Re: 新手一問 - 2020-07-15 16:17:33

你點樣睇到?

Re: 新手一問 - 2020-07-15 16:51:47

1) I am the oldest , I have 1 younger brother and 1 younger sister

2) no , they are ok but just argue together all the time because of they work together in the shop. There is 101% no 異母兄弟姐妹

3) I live somewhere alone near my parents' place

Why and where the natal chart is weird?

thank you

1。你有兄弟姐妹幾人

謝謝。

辰時盤,

1。文曲守命,機梁守身,陰同守官祿,而且三吉聚,讀書不會差的,
2。奴僕武貪見三煞,孤寡,但有左右夾,朋友是有但關係不會很近。
3。兄弟姐妹是會有的,他們成就如何?
4。性格來說,辰時盤會有禮貌和斯文很多。

所以我對時辰有點保留。

淺見。

Re: 新手一問 - 2020-07-15 17:15:54

奇怪!

1) 文曲守命,機梁守身,陰同守官祿,而且三吉聚,讀書不會差的 <------ 小學,中學成績唔係太好, 全部都係緊緊合格, 以前會考得幾分, 之後就去咗歐洲好多年, 都係無厘頭為主; 但語言天份高, 識講六國語言. 天文地理, 大江南北, 每個話題都可以吹到水但係就冇一樣10分精, 只係得時裝知識非常精

2) 奴僕武貪見三煞,孤寡,但有左右夾,朋友是有但關係不會很近。 <-----我對個個人都一視同仁,but 部份都係酒肉朋友, 因為有貪狼星喺朋友宮; 之前有一個識咗21年嘅好朋友,最好朋友但係唔知咩事大家完全冇搵大家啦

3。兄弟姐妹是會有的,他們成就如何? <---- 到外國讀書都係鳩流流返咗嚟香港幫爸爸手 ; 妹妹在外國讀書好多年讀書好叻, 仲未畢業

4。性格來說,辰時盤會有禮貌和斯文很多<-----呢個正確我比較陰柔, 但係好多嘢講

thank you

1。你有兄弟姐妹幾人

謝謝。

辰時盤,

1。文曲守命,機梁守身,陰同守官祿,而且三吉聚,讀書不會差的,
2。奴僕武貪見三煞,孤寡,但有左右夾,朋友是有但關係不會很近。

所以我對時辰有點保留。

淺見。

Re: 新手一問 - 2020-07-15 17:19:28

可能去外國發展?外國公司可能會請我? ==> 還是建議在你最熟悉的地方發展吧。真的想去,上海或台湾也可以選擇創業或做freelance.

Re: 新手一問 - 2020-07-15 17:21:48

但係我遷移宮裏面有太陽同巨門呢個格局應該係外國公司或外國工作, 不是嗎?

加上無論擇偶條件, 工作環境, 我自己對亞洲, 尤其是漢語文化圈完全零興趣,

可能去外國發展?外國公司可能會請我? ==> 還是建議在你最熟悉的地方發展吧。真的想去,上海或台湾也可以選擇創業或做freelance.

Re: 新手一問 - 2020-07-15 17:35:27

奇怪!

1) 文曲守命,機梁守身,陰同守官祿,而且三吉聚,讀書不會差的 <------ 小學,中學成績唔係太好, 全部都係緊緊合格, 以前會考得幾分, 之後就去咗歐洲好多年, 都係無厘頭為主; 但語言天份高, 識講六國語言. 天文地理, 大江南北, 每個話題都可以吹到水但係就冇一樣10分精, 只係得時裝知識非常精

2) 奴僕武貪見三煞,孤寡,但有左右夾,朋友是有但關係不會很近。 <-----我對個個人都一視同仁,but 部份都係酒肉朋友, 因為有貪狼星喺朋友宮; 之前有一個識咗21年嘅好朋友,最好朋友但係唔知咩事大家完全冇搵大家啦

3。兄弟姐妹是會有的,他們成就如何? <---- 到外國讀書都係鳩流流返咗嚟香港幫爸爸手 ; 妹妹在外國讀書好多年讀書好叻, 仲未畢業

4。性格來說,辰時盤會有禮貌和斯文很多<-----呢個正確我比較陰柔, 但係好多嘢講

thank you

1。你有兄弟姐妹幾人

謝謝。

辰時盤,

所以我對時辰有點保留。

淺見。

明白。

這盤

1。父母不合
2。官祿不合
3。奴僕不合
4。兄弟姊妹一半不合
5。性格其實算不合的。辰盤不多言,

所以,我不會定辰時。

想問一下你的生時是幾點幾分,誰吿訴你的。真是八點出生嗎?

淺見。

Re: 新手一問 - 2020-07-15 17:49:03

就奇怪了 , 因為1 個月之前, 有個朋友嘅高人之前問我出身年月日時幫我睇紫微斗數, 佢送咗我兩句, 講出我以前發生過所有嘢全部都好準 , 但係佢講, 佢同我冇緣份, 叫我另搜有緣人幫我... 但係就係因為咁樣咁準, 我就對紫微斗數好有好奇心, 好想學啦

Re: 新手一問 - 2020-07-15 18:06:05

就奇怪了 , 因為1 個月之前, 有個朋友嘅高人之前問我出身年月日時幫我睇紫微斗數, 佢送咗我兩句, 講出我以前發生過所有嘢全部都好準 , 但係佢講, 佢同我冇緣份, 叫我另搜有緣人幫我... 但係就係因為咁樣咁準, 我就對紫微斗數好有好奇心, 好想學啦

會唔會係你個人騎呢,所以佢同你講冇缘?

Re: 新手一問 - 2020-07-15 19:09:01

斗數係可以好凖,前提係找出正確的命卦盤。其實你可以托你朋友問那位高人是用那個時辰。

Re: 新手一問 - 2020-07-16 09:03:31

我打去醫院問,佢哋話有一個服務可以提供我當時幾時出世嘅. 要等一個禮拜

真係好緊張自己幾時出世

斗數係可以好凖,前提係找出正確的命卦盤。其實你可以托你朋友問那位高人是用那個時辰。

Re: 新手一問 - 2020-07-16 09:04:43

不是,那個人奇怪, 我朋友, 識咗好多年,但係完全唔知佢行蹤, 完全唔知職業, 好飄忽㗎同埋好怪

會唔會係你個人騎呢,所以佢同你講冇缘?

Re: 新手一問 - 2020-07-16 10:08:36

斗数盤係好著重時辰,但正確的出生時間只不過係一個重要的reference point, 有時候需要調整。至于點解要調整及用甚麽準則去整調在這裡就不説了,因為爭議性好大。至於我用那一個盤睇我也怕你接受唔到,所以不説了。因為到時你好就會有多問题想問。見諒。